Kivikylän-logo

Heli ja Taneli Nurmi tuottavat naudanlihaa Sastamalassa

Tilamme on nimeltään Nurmela. Tanelin isovanhemmat aloittivat tilanpidon 1920-luvulla. Heidän aikanaan peltoalaa oli yksi hehtaari. Kun tila siirtyi Tanelille, niitä oli kuusi. Olemme voimakkaasti kehittäneet toimintaa, ja jatkamme sitä edelleen. 

Tanelin aloittaessa isäntänä 26-vuotiaana sonneja oli 25. Tällä hetkellä pihatoissa on 220 sonnia. Viljelyksessä olevia peltohehtaareja on nyt sata.

Vasikat tulevat meille loppukasvatukseen lähiseudun maitotiloilta kymmenen päivän iästä ylös päin. Koko toiminta teurastamoineen pyörii lähestulkoon kokonaan Sastamalan alueella, joten eläimet eivät joudu liikkumaan pitkiä matkoja. 

Teemme yhteistyötä viiden tämän tienoon tilan kanssa. Urakoimme toisillemme eri työvaiheita. Meillä on vain niittokone rehunteossa, ja toinen tila urakoi paalauksen. Taneli urakoi tässä kuviossa ruohonkaatoa. 


Tilamme on reilun parinkymmenen kilometrin päässä Huittisten Hullulenkki-myymälästä ja sen lounaskahvilasta. Siellä tulee käytyä ostoksilla; viimeksikin ostimme makkaraa, joka on valmistettu sillä samalla tontilla, ja raaka-aineessa on mukana meidänkin tuottamaa lihaa. Lisäksi otamme Kivikylän tuottajina palautuksena oman tilan lihaa käyttöömme.

”Oli hieno oivallus tehdä Hullulenkki-myymälästä makkaranmuotoinen. Voi vain ihmetellä sitä väen paljoutta; onneksi käytössä on vuoronumerot.”

Tilanpito eläimineen ei anna elantoa kummallekaan täysipäiväisesti. Heli on valmistunut lähihoitajaksi vuonna 2008. Ensin hän suuntautui vanhushoitoon, mutta jatkoi opiskelua ja tänä keväänä suuntautui lapsiin ja nuoriin. Nyt hän työskentelee perhepäivähoitajana.

Vanhemmat ovat olleet innoissaan, kun saavat lapsensa hoitoon maatilalle, jolla pääsee tutustumaan ja näkemään erilaisia eläimiä. Olemme kasvattaneet yli kymmenen vuotta rotukaneja lemmikeiksi. Sen lisäksi meillä on kolme kissaa, kaksi koiraa ja poni.

Heli huolehtii kaneista sekä vasikkalassa vasikoiden ruokinnasta. Tanelilta sonnien ruokinta ja muu hoito vie ison osan päivää. Hän opiskeli aikanaan ammattikoulun rakennuspuolella ja käy koko ajan rakennustöissä tilan ulkopuolella.

Kädentaidoista on ollut paljon hyötyä tilanpidossakin. Rakensimme vasikoille lämpimän pihaton jo 1990-luvun puolella. Isommatkin eläimet pääsivät pihattoon kymmenen vuotta sitten jo kauan ennen kuin se tuli lakisääteiseksi. Se oli Tanelin haaveena pitkään, hän ei halunnut pitää eläimiä päästään kiinni navetassa.

Meillä on kolme poikaa. Kuopus Eero on aloittanut ammattikoulun autopuolen ja asuu vielä kotona. Keskimmäinen Tero opiskelee Viikissä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Hän on kiinnostunut jatkamaan tilaa. Esikoispoika Jaakko opiskelee rakennustekniikan diplomi-insinööriksi.

Taneli on asunut tällä tilalla koko ikänsä. Sukupolvenvaihdokseen on vielä aikaa, mutta on mukava tietää, että jatkuvuutta on tiedossa.

Terveisin,

Heli ja Taneli Nurmi

Kivikyläläiset

Kysyttävää?

Lähetä Meille Viesti