Mistä kana-ananaspizzan suosio on saanut alkunsa?

Kanaa ja ananasta yhdistävä pizzaherkku sai alkunsa 1960-luvulla Kanadassa, kun ravintoloit­sija Sam Panopoulos kokeili trooppisen hedelmän ja savuisen kanan yhdistelmää perinteisessä italialaisessa ruoassa. Tämä rohkea makuyhdistelmä levisi nopeasti ympäri maailmaa jakaen mielipiteitä, mutta samalla keräten vannoutuneen kannattajakunnan. Nykyään tätä makuyhdistelmää pidetään klassikkona, joka on vakiinnut­tanut paikkansa pizzerioiden menuissa kaikkialla.

Mistä kana-ananaspizzan suosio on saanut alkunsa?

Kana-ananaspizzan tarinaa ei voi kertoa mainitsematta sen vahvaa yhteyttä tunnetumpaan serkkuunsa, hawaijilaiseen pizzaan. Tämä innovatiivinen makuyhdistelmä syntyi kokeilunhalusta ja erilaisten ruokakulttuurien kohtaamisesta. Kana-ananasyhdistelmän suosio kasvoi vähitellen maailmanlaajuiseksi, kun pizza levisi globaaliksi ruokailmiöksi 1900-luvun jälkipuoliskolla.

Suolaisen, makean ja savuisen maun yhdistelmä osui monien makuhermoihin, ja siitä tuli nopeasti suosittu vaihtoehto pizzerioissa. Kanan käyttö kinkun sijaan toi pizzaan uutta ulottuvuutta ja pehmeämpää makuprofiilia, joka vetosi erityisesti niihin, jotka arvostivat kevyempiä vaihtoehtoja.

Kuka keksi ensimmäisen kana-ananaspizzan?

Vaikka hawaijilaisen pizzan (kinkku ja ananas) keksijänä pidetään yleisesti kreikkalais-kanadalaista ravintoloitsijaa Sam Panopoulosta, kana-ananaspizzan tarkka alkuperä on hieman hämärän peitossa. Panopoulos teki kokeellisen pizzaluomuksensa Satellite-ravintolassaan Ontariossa, Kanadassa vuonna 1962, mutta kanan käyttö ananaksen kanssa tuli suosituksi vasta myöhemmin.

Todennäköisesti kana-ananasversio kehittyi 1970- ja 1980-lukujen aikana, kun pizzeriat alkoivat laajentaa tarjontaansa ja kokeilla erilaisia täytteitä. Kalifornialaisen gourmet-pizzan nousu 1980-luvulla rohkaisi ravintoloitsijoita kokeilemaan yhä eksoottisempia yhdistelmiä, mikä edisti myös kana-ananaspizzan leviämistä.

Eri maiden pizzaketjut väittävät kehittäneensä omia versioitaan tästä yhdistelmästä, mutta yleisesti tunnustetaan, että moderni kana-ananaspizza kehittyi vähitellen eri variaatioiden kautta nykyiseen muotoonsa.

Miksi kana-ananaspizza herättää niin paljon tunteita?

Harvat ruokalajit jakavat mielipiteitä yhtä voimakkaasti kuin kana-ananaspizza. Tämä kiistanalainen yhdistelmä herättää intohimoja puolesta ja vastaan, ja keskustelu sen ympärillä on usein humoristisen kiivasta. Makujen psykologia selittää tätä ilmiötä osittain: makean ja suolaisen yhdistelmä on monille miellyttävä, mutta toisille ajatus hedelmästä lämpimässä, suolaisessa ruoassa tuntuu vieraalta.

Kulttuuriset taustat vaikuttavat myös suhtautumiseemme. Perinteisessä italialaisessa ruokakulttuurissa, josta pizza on kotoisin, hedelmien käyttö suolaisissa ruoissa ei ole tyypillistä. Tämä selittää, miksi monet italialaiset pizzan ystävät suhtautuvat epäilevästi tähän yhdistelmään.

Mielenkiintoista on myös se, miten kana-ananaspizzasta on tullut eräänlainen kulttuurinen meemi ja identiteettikysymys. Ihmiset määrittelevät itsensä joko “ananaksen kannattajiksi” tai “vastustajiksi”, ja näkemyksen puolustaminen saattaa olla yllättävän tärkeää.

Milloin kana-ananaspizza tuli Suomeen?

Suomalainen pizzakulttuuri alkoi kehittyä 1960-luvulla, mutta todellinen pizzabuumi koettiin 1980-luvulla. Kana-ananaspizza rantautui Suomeen todennäköisesti 1980-luvun loppupuolella tai 1990-luvun alussa, kun kansainväliset vaikutteet alkoivat näkyä vahvemmin suomalaisessa ruokakulttuurissa.

Suomalaiset ottivat tämän makuyhdistelmän nopeasti omakseen, sillä se sopi hyvin suomalaiseen makumaailmaan. Meillä on pitkät perinteet makean ja suolaisen yhdistämisessä, kuten perinteisessä karjalanpaistissa, jossa käytetään makeaa marjahilloa. Tämä kulttuurinen tausta teki kana-ananaspizzan vastaanottamisesta Suomessa verrattain helppoa.

Nykyään kana-ananaspizza on yksi suosituimmista pizzavalinnoista Suomessa, ja lähes jokaisen pizzerian listalta löytyy ainakin yksi versio tästä yhdistelmästä. Suomalaisten mieltymys tähän makupariin näkyy myös kotikeittiöissä, missä se on yleinen valinta kotipizzojen täytteeksi.

Miten valmistaa täydellinen kana-ananaspizza kotona?

Kotitekoinen kana-ananaspizza on helppo valmistaa, kun tietää muutaman salaisuuden. Aloita laadukkailla raaka-aineilla – erityisesti kanan laatu on avainasemassa. Kivikylän Kotipalvaamon laadukkaat kanatuotteet tuovat pizzaan täyteläisen maun ja mehevän koostumuksen.

Perusresepti täydelliseen kana-ananaspizzaan:

  • Pizzapohja (valmis tai itse tehty)
  • Tomaattikastike (mieluiten itse tehty tuoreista tomaateista)
  • 200 g kypsää, maustettua kanaa (Kivikylän kanatuotteet ovat erinomainen valinta)
  • 1 purkki ananaspaloja (valuta hyvin)
  • 150 g juustoraastetta (suosi kotimaista Kuusamon juustoa)
  • Chipotle-kastiketta maun mukaan
  • Oreganoa ja basilikaa maun mukaan

Levitä tomaattikastike pohjalle, lisää kana ja ananas tasaisesti, ripottele juusto päälle ja mausta yrteillä. Paista kuumassa uunissa (225-250°C) 10-12 minuuttia tai kunnes pohja on rapea ja juusto kuplii kauniisti. Jos käytät valmispizzapohjaa, niin kuten Kivikylän kana-ananaspizzaa, seuraa pakkauksen ohjeita: 200°C uunissa noin 8 minuuttia tai airfryerissä 200°C noin 5 minuuttia.

Onnistuneen pizzan salaisuus piilee myös pohjan esipaistoessa. Paista pohjaa muutama minuutti ennen täytteiden lisäämistä – näin saat rapeamman lopputuloksen.

Mitkä ovat parhaat lisäkkeet kana-ananaspizzaan?

Perinteinen kana-ananaspizza on herkullinen sellaisenaan, mutta muutamat lisäkkeet voivat nostaa sen aivan uudelle tasolle. Suosittelemme kokeilemaan näitä yhdistelmiä:

  • Tulinen twist: Chipotle-kastike, jalapeno tai chilitahna tuovat tervetullutta potkua makeaan ananakseen ja pehmeään kanaan
  • Raikas säväys: Tuore ruohosipuli tai korianteri lisättynä paiston jälkeen tuo raikkautta
  • Kreikkalainen versio: Fetajuusto ja oliivit tuovat mielenkiintoisen mausteisen vivahteen
  • BBQ-henkinen: Vaihda tomaattikastike BBQ-kastikkeeseen ja lisää punasipulia
  • Täyteläisempi versio: Pekoni tai savustettu kinkku syventävät makua

Kokeile myös Kivikylän erilaisia kanatuotteita – savustettu kana tuo pizzaan aivan uudenlaisen ulottuvuuden verrattuna tavalliseen broilerinfileeseen.

Kana-ananaspizzan tulevaisuus ja uudet trendit

Vaikka kana-ananaspizza on jo klassikko, se jatkaa kehittymistään osana elävää ruokakulttuuria. Nykyiset trendit viittaavat siihen, että tulevaisuudessa näemme yhä mielenkiintoisempia variaatioita tästä makuyhdistelmästä.

Ruokatrendeissä näkyy vahvasti fusion-keittiö, jossa yhdistetään eri kulttuurien elementtejä. Kana-ananaspizzasta on kehittymässä versioita, joissa on vaikutteita aasialaisesta, karibialaisesta tai latinalaisamerikkalaisesta keittiöstä. Esimerkiksi teriyaki-kanaa, thaimaalaista sweet chili -kastiketta tai jerk-mausteita käytetään yhä useammin.

Kivikylän Kotipalvaamon korkealaatuiset, kotimaiset kanatuotteet soveltuvat erinomaisesti näihin innovatiivisiin variaatioihin. Suomalaiset arvostavat yhä enemmän kotimaisia raaka-aineita, ja tämä trendi näkyy myös pizzavalinnoissa.

Kestävän kehityksen näkökulma on myös vahvistumassa, mikä näkyy kotimaisten ja lähituotettujen raaka-aineiden suosimisena. Uskomme, että kana-ananaspizzan suosio jatkuu, mutta sen rinnalle nousee yhä tiedostavampia ja vastuullisempia versioita tästä rakastetusta klassikosta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Ajankohtaista

Tehtaanmyymälöiden vapun aukioloajat

Tehtaanmyymälämme ovat vappuviikolla muuten normaalisti avoinna, paitsi vapunpäivänä 1.5., jolloin olemme suljettuna.Aukioloaikamme löydätte täältä: https://www.kivikylan.fi/tehtaanmyymalat/Hyvää vappua kaikille!

LUE LISÄÄ »

Munamakkaran tarina

Munamakkaran resepti löytyi Liha-Vakan ruutuvihosta Perinteisten Kivikylän Kotipalvaamon palvi- ja makkaratuotteiden joukossa on myös sesonkituotteita, joiden menekki

LUE LISÄÄ »

Kysyttävää?

Lähetä Meille Viesti