Pörröt ovat porsaantuottajia Säkylästä

Olemme Ilkan suvun neljäs isäntäpari Pörrön tilalla. Sitä ennen suku oli torpparina täällä Köyliön Voitoisten kylässä. Tuntuu hiukan hassulta, mutta nykyään olemme säkyläläisiä.
Meillä on 65 emakkoa kodin pihapiirissä sijaitsevassa sikalassa. Matkaa töihin sinne tulee kymmenisen metriä. Porsaita syntyy reilu tuhat vuodessa. Kasvatamme jonkin verran itse lihasikoja teuraaksi Kivikylälle, ja loput porsaat lähtevät välitykseen.
Peltoja on viljelyksessä 70 hehtaaria. Puolet tilamme tuotannosta on perunaa. Kasvatamme lisäksi sikojen rehuksi kauraa ja ohraa sekä härkäpapua valkuaisaineeksi rehutiivisteeseen.
Olemme olleet viimeiset kymmenen vuotta Kivikylän tuottajia. Lihojen lisäksi meidän pottuja voi ostaa talvisaikaan Huittisten Hullulenkistä sekä Lapin myymälästä. Kesäaikaan myymälöiden edustalla ovat toiset perunanviljelijät tuotteineen.
Kivikylästä on muodostunut meille tiivis ja tärkeä työyhteisö. Karja-auto käy tasaisin väliajoin, ja parin viikon välein viemme lisää perunoita myymälöihin myytäväksi. On ihan niin kuin kotiinsa menisi, kun niissä vierailee. Kaikki ovat tuttuja.
Osa viljelemistämme perunoista menee Kokemäelle Finnmylin tärkkelystehtaalle. Kivikylä ostaa sieltä perunajauhot tuotteisiinsa. Me puolestaan saamme tuottajapalautuksena lihat omaan käyttöömme, ja kaupantiskiltä etsimme ostoskoriin oman lihatalon einekset ja makkarat.
Tätä voi varmaan kutsua jonkin sortin suljetuksi kierroksi, kun oman tilan raaka-aineet kiertävät Kivikylän tuotteisiin ja takaisin meidän ruokapöytään.
Hoidamme suurimman osan tilan töistä yhdessä. Viljanpuintiaikaan Tuula tosin joutuu tekemään sikalan työt yksin. Hän on innokas peltotöihinkin ja osaa äestää. Seuraavaksi emäntä haluaisi kuulemma oppia kyntämään.
Se on hyvin ihmiseltä, joka on koulukseltaan keittäjä, ja jolla on tänne maaseudulle vain kenttäkokemus. Ilkka puolestaan on käynyt ammattikoulun metallipuolen ja on maanviljelysteknikko. Hän ei ole koskaan ollut töissä tilan ulkopuolella.
Aloitimme tilanpidon vuonna 1991 sukupolvenvaihdoksen myötä. 2000-luvun alussa rakensimme vanhan 1800-luvun lopun kivinavetan tilalle uuden. Pari vuotta myöhemmin porsituspuoli uusittiin.
Emme ole missään vaiheessa lähteneet laajentamaan sikalaa. Emme halua asua siellä. Jossain vaiheessa isot lihatalot kovasti kannustivat luomaan isoja yksiköitä Tanskan malliin ja laittamaan pellot vuokralle.
Me olemme ajatelleet, että hommat pitää jaksaa tehdä itse. Tämän kokoisessa yksikössä tuntee omat eläimensä ja pystyy pitämään niistä yksilöllisesti huolta.
Terveisin,
Ilkka ja Tuula Pörrö
Jaa mediassa
- Tilauskirja 2023
- Tilauskirja 2022
- Kivikyläläiset
- Kivikylän ahkerat kesätyöläiset täyttävät kauppojen hyllyt ja pihojen grillit!
- Kivikylän myyntiosasto iskee tehoja kesälläkin!
- Mistä ruokasi on kotoisin?
- Huiluntuhdin kuoreton on kokkaajalle huoleton
- Eurajoen kunta suosii lähiruokaa
- Kaikki eläinten hyvinvoinnin eteen
- Hullulenkki vei huomion Huittisissa
- Lähilihaa rekkakuskeille ja muille ohikulkijoille
- Kivikylän rekryukot: "Haemme kovia työihmisiä kesäksi!"
- Kyläkaupalla tuoksuu ihana liha
- Lihateknologian osaajia täsmäkoulutuksella
- Firabelihommissa Kivikylällä
- Tuomas vastaa Säkylän lihatiskistä
- Jukka Viljanen on kauppiassukua
- Markku Matikkala syntyi liha-alalle
- Kivikylältä elintarviketekniikan opiskelijaksi
- Shakkia pelaava massanvalmistaja
- Junnilan sisarukset Säkylästä
- Sillantaat tuottavat sianlihaa
- Tuija on Kivikylän kovaääninen
- Juuso haluaa kokeilla kaikkea
- Haanpään vilkkaat veljekset
- Juku ja jälkipolvi Kivikylän joulupukkeina
- Mari-kokin joulumuistot
- Walleniuksille työ on melkein elämäntapa
- Lauri Mäkelä on karjakuski
- Äiti ja tytär Hullunlenkin myyjinä
- Mia Niemi oppi tiiminvetäjänä rohkeutta
- Henna ja Juhani löysivät toisensa Kivikylällä
- Koitto Sievilä on Kivikylän eläkeläisiä
- Eero Alhonmäki on makkaramestari
- Heli ja Taneli Nurmi tuottavat naudanlihaa Sastamalassa
- Eklöfin veljekset ovat töissä Huittisten makkaratehtaalla
- Kuisman maatila tuottaa sianlihaa Huittisissa
- Isä ja tytär Kivikylän palveluksessa
- Kari Jalonen on myyntiauton lihakauppias
- Pörröt ovat porsaantuottajia Säkylästä
- Jyräkosket tuottavat naudanlihaa Eurajoella
- Topias Marva on kesätöissä markkinoinnissa
- Anne Vuorio työskentelee Säkylän tehtaalla
- Piia Piirainen on porsaantuottaja Paneliasta
- Heimo Mattila on huoltopäällikkönä Huittisissa
- Hannu Ollila on keittiömestarina Lapin myymälässä
- Marjaana Rantapere on töissä Laitilan lihatiskillä
- Mika Kinnala on lähilihan tuottaja Laitilasta
- Laskutus
- Mediapankki