Marjaana Rantapere on töissä Laitilan lihatiskillä

Minulla on maatalousyrittäjätausta. Tilallamme oli joskus emakkoja, porsaat kasvatimme itse teuraaksi ja myimme Kivikylälle. Kun lähdin vieraan palvelukseen, luovuimme sikojen pitämisestä. Pääsin pakkaamaan porkkanoita, ja teinkin sitä kolme vuotta.
Pakkaustyö ei oikein ollut minua varten, koska siinä piti koko ajan olla paikoillaan. Olin jo ehtinyt miettiä muita työmahdollisuuksia, kun Laihosen Jari soitti ja kysyi kiinnostaisiko työ Kivikylän Kotipalvaamon lihatiskillä. Oli helppo vastata, että ihan varmasti kiinnostaa.
Tulen vieläkin iloiseksi, kun muistan se puhelun. Kysyin Jarilta, saanko puhella ihan tätä Laitla murretta, kun en osaa kirjakieltä. Sain luvan, ja sillä on pärjätty. Nyt Laitilan lihatiskillä on vierähtänyt seitsemän vuotta.
Luulen, että minua pyydettiin tähän työhön, koska tulen ihmisten kanssa juttuun sekä siksi, että olen aikanani suorittanut lihanleikkuukurssin ja pienimuotoisesti tehnytkin sitä työtä.
On mukava myydä lihaa, josta tietää sen alkuperän. Jokaisesta ruhosta löytyy tuottajan leima, ja tarvittaessa pystytään selvittämään, kenen sikalasta tai navetasta se on peräisin. Kun asiakas kysyy, mistä liha tulee, voin sanoa sen olevan ihan lähellä tuotettua.
Mieheni Jussi tekee töitä edelleen perhetilallamme ja tuottaa naudanlihaa Kivikylälle. Tunnen talon tuotantoketjun ja sen olot. Eläimien kulkemat matkat ovat lyhyitä – se tietää vähemmän stressiä ja parempaa lihanlaatua. Sen maistaa!
Siskoni kertoi, miten hänen aikuiset lapsensa tunnistavat lihakeitosta meillä tuotetun raaka-aineen. ”Jaaha, tämä on Rantperen lihoista tehty”, nämä kuulemma tuumaavat.
Moni luulee varmaan, että työ lihatiskillä on vain myymistä, mutta takahuoneessa tehdään myös todella paljon töitä.
Aamulla täytän ensimmäiseksi uunin ja paistan broilerit, rimpsut, kiusaukset ja pihvit. Sitten teen jauhelihaa, jota muuten jauhetaan joka päivä välillä useammankin kerran. Seuraavaksi rupean laittamaan liha- ja leikkeletiskejä kuntoon ja tarkistan kaikki hyllyt. Uutta tavaraa tilaamme joka päivä Kivikylän Lapin toimipisteestä.
Neuvon asiakkaita usein lihan kypsennyksessä. Nuoremmalle väelle opastan vaikkapa lihakeiton valmistuksen alusta loppuun. Myöhemmin he tulevat kertomaan, että tulipa hyvää soppaa. Jos jossain on ollut houkutteleva vinkki liharuoasta, asiakas tulee usein ohjeen kanssa hakemaan aineksia.
Paras puoli tässä työssä on, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Tiskillä puhellaan monennäköisistä asioista ja vaihdetaan kuulumisia. Palautetta saa asiakkailta heti; on palkitsevaa, kun joku kehuu.
Terveisin,
Marjaana Rantapere
Jaa mediassa
- Tilauskirja 2023
- Tilauskirja 2022
- Kivikyläläiset
- Kivikylän ahkerat kesätyöläiset täyttävät kauppojen hyllyt ja pihojen grillit!
- Kivikylän myyntiosasto iskee tehoja kesälläkin!
- Mistä ruokasi on kotoisin?
- Huiluntuhdin kuoreton on kokkaajalle huoleton
- Eurajoen kunta suosii lähiruokaa
- Kaikki eläinten hyvinvoinnin eteen
- Hullulenkki vei huomion Huittisissa
- Lähilihaa rekkakuskeille ja muille ohikulkijoille
- Kivikylän rekryukot: "Haemme kovia työihmisiä kesäksi!"
- Kyläkaupalla tuoksuu ihana liha
- Lihateknologian osaajia täsmäkoulutuksella
- Firabelihommissa Kivikylällä
- Tuomas vastaa Säkylän lihatiskistä
- Jukka Viljanen on kauppiassukua
- Markku Matikkala syntyi liha-alalle
- Kivikylältä elintarviketekniikan opiskelijaksi
- Shakkia pelaava massanvalmistaja
- Junnilan sisarukset Säkylästä
- Sillantaat tuottavat sianlihaa
- Tuija on Kivikylän kovaääninen
- Juuso haluaa kokeilla kaikkea
- Haanpään vilkkaat veljekset
- Juku ja jälkipolvi Kivikylän joulupukkeina
- Mari-kokin joulumuistot
- Walleniuksille työ on melkein elämäntapa
- Lauri Mäkelä on karjakuski
- Äiti ja tytär Hullunlenkin myyjinä
- Mia Niemi oppi tiiminvetäjänä rohkeutta
- Henna ja Juhani löysivät toisensa Kivikylällä
- Koitto Sievilä on Kivikylän eläkeläisiä
- Eero Alhonmäki on makkaramestari
- Heli ja Taneli Nurmi tuottavat naudanlihaa Sastamalassa
- Eklöfin veljekset ovat töissä Huittisten makkaratehtaalla
- Kuisman maatila tuottaa sianlihaa Huittisissa
- Isä ja tytär Kivikylän palveluksessa
- Kari Jalonen on myyntiauton lihakauppias
- Pörröt ovat porsaantuottajia Säkylästä
- Jyräkosket tuottavat naudanlihaa Eurajoella
- Topias Marva on kesätöissä markkinoinnissa
- Anne Vuorio työskentelee Säkylän tehtaalla
- Piia Piirainen on porsaantuottaja Paneliasta
- Heimo Mattila on huoltopäällikkönä Huittisissa
- Hannu Ollila on keittiömestarina Lapin myymälässä
- Marjaana Rantapere on töissä Laitilan lihatiskillä
- Mika Kinnala on lähilihan tuottaja Laitilasta
- Laskutus
- Mediapankki